INVENTARISATIE


De inventaris van Houthulst werd heel gedetailleerd uitgevoerd: u ziet hier een kaart van de gemeente met de Wereldoorlogstructuren erop getekend.

In Februari 2004 startte een nieuw project: de basisinventarisatie van alle archeologische Wereldoorlog I-resten in West-Vlaanderen, in het kader van het Vlaamse project C.A.I. (Centrale Archeologische inventaris). Op basis van luchtfoto's, loopgravenkaarten en archiefmateriaal wordt er een archeologische kaart gemaakt van alle loopgraven, ondergrondse verblijfplaatsen, bunkers, enz. die er ooit geweest zijn. Luchtfoto's en kaarten worden gedigitaliseerd en met een computerprogramma op de moderne topografische kaart geprojecteerd. Daarboven worden dan bijv. de loopgraven ingetekend.
Op deze manier wordt er een digitale databank gecreŽerd waarbij het mogelijk zal zijn om bijv. in het "In Flanders Fields"-archief met enkele klikken op de muis alle luchtfoto's te bekijken waarop bijvoorbeeld een bepaalde straat staat. Hetzelfde zal ook mogelijk zijn met loopgravenkaarten. Daarnaast wordt er dus ook een kaart gemaakt waarop alle archeologisch relevante structuren ingetekend zijn. De frontlijnen komen op deze manier als het ware opnieuw tot leven.